Τα τελευταία χρόνια η μεσογειακή διατροφή έχει γίνει διεθνώς επιστημονικά αποδεκτή. Η αποδοχή αυτή συμβαδίζει με την αναγνώριση της ανωτερότητας του ελαιολάδου έναντι των άλλων εδώδιμων λιπιδίων. Η Μεσογειακή διατροφή είναι επικεντρωμένη στο ελαιόλαδο (στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο) το οποίο κατέχει πρωταρχική θέση στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Είναι σημαντικό διότι συμβάλει στην κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων λαχανικών με τη μορφή σαλάτας, οσπρίων καθώς επίσης και λαδερών φαγητών.