Το ελαιόλαδο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του μεταβολισμού και συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη των οστών και του εγκέφαλου, διεγείρει την αύξηση των κυττάρων και συμβάλει στην αιμοποίηση με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων. Υπεύθυνη για όλα αυτά είναι η χλωροφύλλη που ως ουσία συναντάται αποκλειστικά στο ελαιόλαδο. Επίσης το ελαιόλαδο συνιστάται για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρτηριοσκλήρωσης, της χοληστερίνης, την αντιμετώπιση ηπατικών και γαστρεντερικών παθήσεων, προστατεύει την επιδερμίδα του ανθρώπου απ΄ την ηλιακή ακτινοβολία. Ακόμη έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν ελαιόλαδο περισσότερο από μια φορά ημερησίως, έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού.

Η γεροντολογία επίσης το συνιστά για την περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Ε (φυσικό αντιοξειδωτικό) η οποία επιβραδύνει τις αλλοιώσεις της μεμβράνης των κυττάρων που είναι η αιτία του φυσικού γήρατος.